VEGAN? MIJN ANTWOORD OP DE MEESTGESTELDE VRAGEN

Iets meer dan een jaar geleden werd ik vegan. Geen makkelijke stap en wat ik het moeilijkst er aan vind zijn de vooroordelen die veel mensen hebben. Ik heb gemerkt dat het vaak heel moeilijk is om een gewoon gesprek met iemand te voeren over waarom ik vegan ben zonder dat het op een discussie uitdraait of dat een van de partijen zich aangevallen voelt. Voor mij is deze keuze heel belangrijk geweest, ik sta er met mijn hele hart achter en het is een groot deel van wie ik ben. Dus wanneer mensen het weglachen of mopjes maken, dan kan ik mij er heel slecht door voelen, ook al is het helemaal niet slechtbedoeld. Ik krijg heel vaak vragen over ‘vegan zijn’ en er zijn er een aantal die steeds terugkomen en deze wou ik graag in deze blogpost beantwoorden. Moest je tijdens het lezen opmerkingen hebben of nog een vraag, kan je die steeds in de reacties eronder zetten en dan antwoord ik je zo snel mogelijk!

MAAR WAT EET JE DAN?

Dit vind ik altijd zo een grappige vraag en vaak antwoord ik met: “Maar wat eet jij dan?”. Ik eet niet zoveel anders dan voor ik vegan werd, er zijn weinig dingen die ik toen at die ik niet veganistisch kan klaarmaken. We eten de gewone vlaamse kost (patatjes, groenten, vleesvervanger), maar we eten vaker wok, curry, een buddha bowl of salade met gebakken patatjes, … Maar ook pizza, lasagne, macaroni, … Er zijn tegenwoordig heel veel vervangers beschikbaar en vele daarvan zijn heel lekker.

Ook zijn er heel veel dingen die vegan zijn zonder dat ik dat eerst wist. Het is zeker niet zo dat ik alles heb moeten opgeven wat ik vroeger lekker vond, mijn lievelingschips (doritos sweet chili) is gewoon vegan, net zoals oreo’s, de afbakbroodjes, hummus, tomatensaus, … die we altijd al kochten.

Alle afbeeldingen die je in deze blogpost ziet zijn foto’s van eten dat ik zelf thuis heb klaargemaakt, volledig vegan zijn en hier regelmatig al eens op tafel komen.

Homemade sushi! Links met aubergine, oesterzwam, tofu en spicy veganaise, midden met wortel, komkommer, tofu en spicy veganaise, rechts met wortel, komkommer, tofu en avocado.

WAAROM EET JE VEGAN KAAS/WORST/MAYONAISE ALS JE VEGAN BENT?

Het lijkt soms wel alsof vleeseters het alleenrecht hebben op het woord worst of hamburger. WHY? Echt, de redenering dat iets zonder vlees niet worst mag heten vind ik heel raar. Worst is gewoon de vorm waarin dat vlees zit he, mensen! Net zoals bij een hamburger. En nee, als ge eens per ongeluk in de winkel hierdoor een vegan hamburger koopt, gaat ge daar niet van sterven. (Wat mij trouwens sterk zou lijken want de vegetarische en vegan producten liggen altijd mooi in een apart schap.)

Verder is het juist goed dat er vervangers zijn! Ik ben niet gestopt met dierlijke producten eten omdat ik ze niet lust he! Die Chipolata’s van Greenway zijn zo lekker en passen perfect bij bloemkool met vegan kaassaus en patatjes. Doordat er meer en meer vervangers zijn die lijken op vlees of kaas of mayonaise hoop ik dat meer en meer mensen de stap zullen gaan zetten naar een (deels) plantaardig diëet.

Erwtjes en worteltjes met gebakken aardappeltjes, vegan zeesticks van Albert Heijn en zelfgemaakte tartaarsaus.

HOE DOE JE DIT ALS JE UIT ETEN GAAT?

Ik doe gewoon verschillende voorstellen van restaurants waar vegan opties zijn en laat vrienden of familie daaruit kiezen. Mensen meenemen naar een volledig vegan restaurant is minder vanzelfsprekend, want niet iedereen staat ervoor open en ik wil dit ook van niemand verwachten. Maar er zijn tegenwoordig veel restaurants die wel enkele vegan opties hebben. Het makkelijkste is om de Happy Cow app te installeren, hier kan je de plaats waar je wil gaan eten ingeven en je krijgt dan een hele lijst met restaurants om uit te kiezen.

MIS JE HET DAN NIET?

Niet echt. Ik was al bijna 20 jaar vegetariër voor ik vegan werd, dus vlees, vis en gevogelte mis ik helemaal niet. Melk mis ik niet omdat ik sowieso plantaardige melk al lekkerder vond dan koemelk en boter gebruikte ik alleen om koekjes, cake en dergelijke te bakken en hiervoor kan je makkelijk sojaboter nemen. Eieren at ik ook niet echt graag en wanneer ik er nodig heb om een cake of koekjes gebruik ik een eivervanger en niemand heeft al ooit het verschil gemerkt.

Wat ik een moeilijke vind is kaas, ik at zoooo graag kaas, Camembert, Manchego, Pere Joseph, Vieux Pane, … En hier zijn jammer genoeg geen of weinig vervangers voor. Gelukkig at ik dit soort kazen sowieso al niet vaak en was het eerder een uitzondering dat we ze kochten in de winkel. Wat we vroeger wel bijna altijd in huis hadden was mozzarella, geraspte kaas, parmezaan en Hollandse kaas. En hiervoor zijn er wel lekkere vegan alternatieven.

Er zijn wel 2 dingen waarvan ik soms al eens denk van ja, dat mis ik toch. En dat is makkelijk een pizza margharita laten leveren en andalouse kunnen eten bij mijn frietjes.

Rijstnoedels met radijs, wortel, komkommer en tofu.

WAT IS ER MIS MET MELK EN EIEREN?

Het valt me op dat heel veel mensen niet begrijpen waarom ik geen eieren of zuivelproducten meer wil eten, want daar worden toch geen dieren voor doodgemaakt? Sorry to burst your bubble, maar eigenlijk wel.

Om melk te kunnen geven, moet een koe en kalf krijgen. De koe wordt bevrucht en nadat het kalf geboren is wordt het meteen bij de moeder weggehaald of krijgt het een neusring met stekels die voorkomt dat ze kunnen drinken bij de moeder. De vrouwelijke kalfjes worden dan later zelf een melkkoe, de mannelijke kalfjes worden geslacht. Dit is zo voor alle dierlijke melk die je kan kopen. Ik vind dit ongelooflijk zielig en verre van de natuurlijke gang van zaken.

Bij legkippen is het zo dat de legkippen gekweekt worden, aangezien je niet op voorhand kan weten of er een kip of een haan uit een ei zal gaan komen, komen er naast nieuwe legkipjes ook heel veel haantjes uit het ei. Deze zijn echter waardeloos voor de kweker of voor vlees en worden dan ook meteen gedood, zo is het bijvoorbeeld normaal om deze kuikentjes levend in een shredder te gooien.

Naast wat ik zonet beschreef zijn de leefomstandigheden van deze dieren ook verre van goed en leven ze ook niet lang. Aangezien ik vegan ben geworden voor het welzijn van de dieren, is het voor mij normaal dat ik ook geen eieren en zuivel meer eet. Ik merk dat veel mensen geen idee hebben hoe het er aan toe gaat in de vlees- en zuivelindustrie, de dieren hebben echt geen mooi leven, ook niet als je voor bio kiest! Het beeld van de diertjes die een mooi, lang leven in het zonnetje op een groene weide hebben is verre van realiteit.

Penne met rucola, tomaat, mango en pijnboompitten.

HEB JE DAN NIET VEEL TEKORTEN?

Nee! Mijn bloed wordt elke 6 weken in het ziekenhuis gecontroleerd als ik mijn infuus krijg. Door de ziekte van Crohn heb je namelijk makkelijker tekorten aan bepaalde dingen, voornamelijk ijzer en B12. En dit zijn nu net ook 2 dingen waar je als vegan makkelijker een tekort aan hebt, gewoon omdat dit veel in vlees zit. Toen ik nog vegetariër was had ik sinds ik Crohn had regelmatig een tekort aan B12 en ik kreeg dan om de paar maanden een spuitje met een vitamine B12 supplement. Omdat ik dit nogal een gedoe vond, ben ik begonnen met elke dag een simpel B12 pilletje van Kruidvat in te nemen en sinds toen heb ik geen tekorten meer gehad.

Ik denk dat ik nu veel meer let op wat ik eet en welke voedingsstoffen ik binnenkrijg dan dat ik vroeger ooit gedaan heb. Dit vind ik sozieso heel belangrijk, niet alleen als vegan. Soms zou ik graag eens mijn maaltijden vergelijken met die van een vleeseter en zien wie het meest evenwichtig eet, haha!

Trouwens, het is een fabeltje dat je B12 alleen binnen kan krijgen door vlees te eten! Vitamine B12 komt van een bepaalde bacterie die niet alleen in dieren voorkomt. Vroeger kwam ze ook veel meer voor in de grond en zo dus ook op de planten die we eten, maar door pesticiden, antibiotica en hogere hygiëne zit het bijna niet meer op plantaardig eten. Veel dieren krijgen trouwens gewoon B12 bij, dus eigenlijk neem je het supplement gewoon via de koe of het varken dat je opeet. Toch een beetje een scheve redenering he? Meer info over B12 kan je hier vinden.

Laat zeker je opmerkingen of vragen achter in de reacties hieronder! Ik antwoord over zo snel mogelijk op. Alle meningen zijn welkom, hou het alleen respectvol.

xx. Isabelle

Dit vind je misschien ook leuk

2 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.