DE BOEKEN VAN 2019 (& WISHLIST VOOR 2020)

Afgelopen jaar ben ik weer meer beginnen lezen. Vroeger las ik superveel, maar door mijn fibromyalgie werd dit moeilijk en deed ik het niet zo vaak meer. Ondertussen heb ik wel een houding gevonden waarin ik een tijdje comfortabel kan zitten en kan lezen. De tijd dat ik uren en uren aan een stuk door las, zijn wel voorbij, maar ik lees wel weer elke avond een hoofdstuk voor ik ga slapen. Dit zijn de boeken die ik las in 2019.

The 12 Week Year – Brian P. Moran, Michael Lennington

Het eerste boek van 2019 voor mij was The 12 Week Year. Een boek over doelen stellen en deze ook daadwerkelijk behalen, perfect voor de start van een nieuw jaar. De meeste mensen stellen jaarlijkse doelen, die vaak een beetje vaag zijn en vergeten worden in de loop van het jaar. Dit boek stelt dat de beste resultaten vaak geboekt worden aan het eind van het jaar, omdat we dan de druk van een deadline voelen. Zo kwamen ze tot het idee van The 12 Week Year, doelen stellen met als deadline het einde van de 12 weken om zo meer te bereiken in die korte tijd dan dat de meesten doen in een jaar. In het boek krijg je de hele uitleg van hoe je dit het best aanpakt en waarom sommige manieren van doelen stellen werken en welke niet. Een heel interessant boek, maar ik moet eerlijk toegeven dat ik tot nu toe nog niets heb gedaan met de tips die er in stonden, haha. Misschien eentje om terug op te pakken in 2020?

An Edited Life – Anna Newton

Declutter every aspect of your life – from your wardrobe, exercise schedule and food budget to your phone, bookshelves and beauty regime – with this realistic guide to getting neat and keeping things that way.

Anna is al jaren één van mijn favoriete bloggers/youtubers. Toen ze aankondigde dat ze een boek ging uitbrengen was ik meteen enthousiast en ik kocht het ook meteen toen het uit was. En ik werd niet teleurgesteld, tijdens het lezen herkende ik haar zo erg in het boek! Anna schreef het boek omdat ze merkte dat we meestal enthousiast beginnen met ons leven te organiseren, maar het vaak halverwege opgeven of het niet volhouden. In An Edited Life verzamelt ze al haar zeer haalbare tips zodat het meteen veel haalbaarder wordt. Ik las haar boek op 2 dagen volledig uit en heb zo vaak moeten lachen met de leuke verwijzingen, mopjes en herkenbare voorbeelden. Zeker een leuke aanrader.

I’ll Be Gone In The Dark – Michelle McNamara

Pfoe, deze is een zware en ik heb hem om deze reden ook niet uitgelezen. Ik ben zelfs na ongeveer 70 pagina’s gestopt. Maar ik wou hem er toch tussen zetten. I’ll Be Gone In The Dark is een waargebeurd verhaal over een seriemoordenaar uit de jaren ’70-’80, de Golden State Killer. Ik had al heel veel podcasts gehoord en online artikels gelezen over deze zaak (die begin dit jaar ein-de-lijk opgelost werd!!) en ik wou heel graag het boek lezen. Maar aangezien ik ’s nachts zo bang werd dat ik bijna niet meer kon slapen of in paniek wakker werd uit een nachtmerrie, heb ik het boek terug in de kast gelegd. De Golden State Killer beging gruwelijke misdaden en hoewel ik de zaak vrij goed kende voor ik aan het boek begon, was het (op dat moment) toch echt te moeilijk voor mij om te lezen.

Harry Potter 1 – 7 – J.K. Rowling

Ik denk niet dat ik hier moet beschrijven waar de boeken over gaan, ik denk dat het ondertussen een van de bekendste verhalen uit deze tijd is geworden. Volgend jaar hoop ik om ze voor het eerst in het Engels te kunnen lezen (Bart, als je dit leest, weet je wat ik wil voor Kerst, hint, hint), mijn boeken die ik al zoveel jaren lees zijn ook stilletjes aan uit elkaar aan het vallen. Elk jaar lees ik de serie weer, het is mijn comfort zone en het blijft voor mij altijd fijn om ze te lezen met een lach en met een traan. Hogwarts will always be there to welcome you home.

Cursed Child – J.K. Rowling, Jack Thorne, John Tiffany

Als Harry Potter fan was ik zoooo enthousiast toen ik hoorde dat er een soort van vervolg zou komen op de serie, hoewel er nog steeds discussie is of Cursed Child canon of non-canon is. Toch heb ik het lang uitgesteld om het boek te kopen omdat de meningen die ik las over het algemeen niet zo positief waren. Uiteindelijk wou ik het dan toch een kans geven, maar ook ik ben niet zo enthousiast. Natuurlijk zal het voor een deel wel meespelen dat het bedoeld is als een toneelstuk, het leest niet zoals een boek en je bent er snel doorheen. Maar ook het verhaal zelf vond ik teleurstellend. Naar mijn mening geen aanrader en ik zal hem ook nooit opnieuw lezen. Ik heb wel al vaak gehoord dat het toneelstuk erg goed is en het verhaal meer doet ‘kloppen’, maar jammer genoeg heb ik geen honderden euro’s op overschot om er naar te gaan kijken…

My Sister The Serial Killer – Oyinkan Braithwaite

Deze las ik omdat het het boek was voor de bookclub van Anna Newton in juli (je vindt hierover meer info in een highlight op haar instagram). Het leek me leuk om eens mee te doen en de titel van dit boek sprak me wel aan. Het hoofdpersonage, Korede, krijgt een telefoontje van haar zus en ze snelt haar snel te hulp. Het is de derde keer dat ze haar zus moet gaan helpen nadat deze haar vriend heeft gedood, volgens haar in zelfverdediging. Dan begint Korede’s zus te daten met een collega van haar en wordt ze bang dat hem hetzelfde lot te wachten staat. Het was een easy read en ik had het op 2 dagen dan ook uitgelezen. Jammer genoeg was het niet echt mijn ding, ik had meer spanning verwacht en ook het einde vond ik een anticlimax.

The Bear And The Nightingale – Katherine Arden

De boeken van Arden krijgen online altijd lovende reviews, dus ik werd nieuwsgierig en kocht The Bear And The Nightingale. Het boek is het eerste in een trilogie en speelt zich af in een dorp in Rusland. Het boek wordt beschreven als een modern sprookje en dat is het ook wel. Het verhaal gaat over Vasilia en haar familie, wanneer haar moeder sterft, reist haar vader naar Moskou om een nieuwe vrouw te zoeken. Wanneer hij terugkomt met zijn vrouw, wordt er ook een nieuwe priester naar het dorp gestuurd. Het eren van de huisgeesten wordt verboden en al snel merkt Vasilia wat voor effect dit heeft en wil ze haar familie beschermen.

Dracula – Bram Stoker

Ik lees het liefst fantasy boeken en ik vond dat het tijd werd om een paar klassiekers te lezen, dus ik kocht Dracula van Bram Stoker. Ik denk dat heel veel mensen al van dit boek gehoord hebben en er zijn al ongelooflijk veel films gemaakt over Dracula. Maar het originele verhaal kende ik nog niet. Het is geen makkelijk boek om te lezen, aangezien het zo oud is, is de schrijfstijl heel anders dan wat we nu gewend zijn. Dat ik hem in het Engels aan het lezen ben, maakt het er ook niet echt gemakkelijker op. Ik moet regelmatig een stuk opnieuw lezen om te begrijpen wat ik nu net heb gelezen, haha. Het verhaal is ook vrij traag en dus heb ik er lang over gedaan om hem uit te lezen. Maar al bij al vond ik het wel een heel goed boek en ik wil zeker meer van deze klassiekers lezen in de toekomst.

Op mijn wishlist voor 2020

 • 1984 – George Orwell
 • The World According To Garp – John Irving
 • The Book Of Lost Things – John Connolly
 • Circe – Madeline Miller
 • Percy Jackson & The Olympians 1-5 – Rick Riordan
 • Pet Sematary – Stephen King
 • A Monster Calls – Patrick Ness
 • The Girl In The Tower – Katherine Arden
 • Small Spaces – Katherine Arden
 • The Winter Of The Witch – Katherine Arden
 • Misery – Stephen King

(De schuingetypte titels liggen al op mij te wachten in de boekenkast.)

Welke boeken heb jij gelezen afgelopen jaar en welke staan op jouw lijstje voor de toekomst?

xx. Isabelle

Dit vind je misschien ook leuk

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.