RECEPT: VEGETARISCHE STOVERIJ

Ik doe mee aan Dagen Zonder Vlees (DZV)!!

Wat is DZV?
Het doel van DZV is dat we ons bewust worden van de impact die onze voedingsgewoonte heeft op het milieu. De bedoeling is om onze ecologische voetafdruk te verkleinen door met zo veel mogelijk mensen minder en liefst geen vlees of vis meer te eten en dat voor 40 dagen.

Voor meer info, leuke recepten en om je in te schrijven, kan je terecht op
de website van Dagen Zonder Vlees.

Ik doe natuurlijk altijd mee aan DZV, want ik ben al sinds mijn negende vegetariër.
Daarom leek het me ook fijn om mijn favoriete recepten met jullie te delen! Dus vanaf nu komt er elke zaterdag van de DZV periode een recept online!

Vandaag op het menu:

vegetarisch stoofvlees1

VEGETARISCH STOOFVLEES

INGREDIENTEN

400 gr seitan (stukjes en geen sneetjes)
2 uien
200 gr zoetzure zilveruitjes (uitgelekt gewicht)
2 flesjes bruin bier naar keuze
3 el graanmosterd
8 sneetjes peperkoek
2,5 dl groentenbouillon
2 blaadjes laurier
2-3 el sojasaus
rozemarijn, tijm
2 kruidnagels
2 -3 el bruine suiker
peper

BEREIDING

Begin met 2,5 dl water aan de kook te brengen in een waterkoker. Neem een blokje groentenbouillon en doe deze in een kom, kannetje of een groot glas en giet hier je kokend water op. Roer even door en zet opzij. Doe hier je laurier al bij.

Neem je seitan, afhankelijk van hoe groot je stukjes zijn, kan je ze in kleinere stukjes snijden.
Bak je seitan aan in wat olijfolie en zet ze opzij.

Ondertussen snij je je ui fijn. Doe wat olijfolie in een grote pot (ik gebruik een gietijzeren pot) en stoof je ui aan, ze mag wat kleuren.
Ondertussen neem je ongeveer 200 gr zilveruitjes. Doe deze bij je ui in de pot en laat ze nog even meebakken.

Als je ui aangestoofd is, voeg je je seitan weer toe. Voeg nu ook je bouillon toe.

Giet je 2 flesjes bruin bier erbij. Je kan zelf kiezen welk bier je wil gebruiken. Je kan gewoon tafelbier gebruiken (bijvoorbeeld Piedboeuf), maar ik gebruikte deze keer Mc Chouffe.

vegetarisch stoofvlees5

Neem nu je graantjesmosterd en je peperkoek. Smeer ongeveer 3 el graantjesmosterd uit over 8 sneetjes peperkoek. Leg de sneetjes nu bij in de pot.

Voeg de rest van de kruiden nog toe: de peper, sojasaus, de suiker, rozemarijn en tijm.

Roer alles nog een keer door en laat pruttelen op een gemiddeld vuur. Roer regelmatig in je pot zodat je stoofvlees niet gaat aanbranden.
Na een half uur zet je je vuur op een lage stand en laat je het nog ongeveer een uurtje opstaan. Het belangrijkste is dat je zilveruitjes zacht zijn geworden.

vegetarisch stoofvlees6

Proef nu nog eens van het stoofvlees, als het nog bijgekruid moet worden, kan je dit nu doen.

vegetarisch stoofvlees3

Je kan naast seitan ook quornblokjes of tofu gebruiken, tofu zou ik eerst wel marineren in wat sojasaus, olijfolie en kruiden. Je kan met ditzelfde recept natuurlijk ook gewoon stoofvlees maken, dan moet je gewoon de seitan vervangen door vlees.

vegetarisch stoofvlees4

Ik eet mijn stoofvlees het liefst met frietjes, maar de dag erna eet ik wat er over is graag met brood of puree.
Verder vind ik het lekker om er wat sla of rauw witloof bij te eten, om zo toch nog wat groenten binnen te krijgen.
En dan natuurlijk een pintje erbij!

vegetarisch stoofvlees2

Laat me zeker weten als je dit stoofvlees eens gaat proberen te maken!

Smakelijk!

Volg je me al op Bloglovin’ en Instagram?

Untitled-1

Dit vind je misschien ook leuk

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.