RECEPT: VEGETARISCHE LASAGNE

Ik doe mee aan Dagen Zonder Vlees (DZV)!!

Wat is DZV?
Het doel van DZV is dat we ons bewust worden van de impact die onze voedingsgewoonte heeft op het milieu. De bedoeling is om onze ecologische voetafdruk te verkleinen door met zo veel mogelijk mensen minder en liefst geen vlees of vis meer te eten en dat voor 40 dagen.

Voor meer info, leuke recepten en om je in te schrijven, kan je terecht op
de website van Dagen Zonder Vlees.

Ik doe natuurlijk altijd mee aan DZV, want ik ben al sinds mijn negende vegetariër.
Daarom leek het me ook fijn om mijn favoriete recepten met jullie te delen! Dus vanaf nu komt er elke zaterdag van de DZV periode een recept online!

Vandaag op het menu:

vegetarischelasagne2

VEGETARISCHE LASAGNE

INGREDIENTEN

500gr champignons
2 aubergines
verse spinazie (ongeveer 6 handenvol)
1 ui
2 teentjes look
2 brikken tomatenpulp of 2 potten tomatensaus (wat je zelf het makkelijkst/lekkerst vindt)
500 g ricotta
1,5 bol mozarella
versgeraspte parmezaan (ongeveer 2 handjes)
lasagnebladen
zwarte peper, zout
scheutje balsamicoazijn (optioneel)
tijm, rozemarijn
paprikapoeder, cayennepeper
olijfolie
eventueel verse basilicum

BEREIDING

Begin met je aubergine af te spoelen. Snij de top en het uiteinde er af.
Snij nu je aubergine in lange plakken van ongeveer een halve centimeter dik. (Je kan hem ook in ringen snijden van een halve cm als je dit makkelijker vindt.)
Als je voor de gezonde versie gaat gril je je aubergines nu in een hete grillpan zonder olie. Zorg dat je pan heel warm is.
Voor de minder gezonde, maar naar mijn mening wel lekkerdere optie, neem je een bakplaat bedekt met bakpapier. Hierop leg je je aubergines. Doe wat olie in een potje en doe hierbij wat zout, paprikapoeder en cayenne. Meng dit met elkaar en bestrijk je aubergines hiermee. Zet de aubergines 10 tot 15 minuten in een oven van 200 graden. Voor 2 aubergines, moet je dit waarschijnlijk in 2 keer doen.
Als je aubergines klaar zijn, zet je ze gewoon even aan de kant tot je je lasagne samenstelt.

Snipper je ui fijn en doe deze in een pot met een beetje olijfolie, pers hier een teentje knoflook bij.
Stoof het uitje op een zacht vuurtje tot hij licht begint te kleuren, voeg nu je tomatensaus toe.
Ik voeg hier graag een scheut balsamico aan toe.
Kruid je saus af met tijm, rozemarijn en zout. Als je het graag pittig hebt, gebruik je hier cayenne. Heb je het liever wat zachter gebruik je alleen zwarte peper.

Terwijl je aubergine in de oven staat en je ui aan het aanfruiten is kan je beginnen aan de champignons.
Maak je champignons wat schoon indien nodig en verwijder het steeltje. Snij ze nu in schijfjes.
Verwarm een pan met wat olijfolie en bak hierin je champignons. Kruid met peper en zout. Als je een liefhebber bent van look, kan je hier ook nog wat extra look opdoen.

Neem een kom en doe hierin je ricotta. Rasp hierbij ongeveer 2 handjes parmezaan en meng dit door elkaar. Kruid nog af met peper. Dit heeft geen zout nodig, want de parmezaan is al zout.
Proef hiervan. Doe er extra parmezaan en peper bij al jij dit nodig vindt!

Als je spinazie nog niet gewassen is, moet je dit ook nog even doen. Kijk dit na op de verpakking. Verwijder eventueel de te harde steeltjes.

vegetarischelasagne3

Nu moet je enkel nog de lasagne samen stellen!

Ik begin altijd met een klein beetje tomatensaus op de bodem zodat mijn lasagnebladen niet blijven vastkleven na het bakken.
Het maakt niet zoveel uit in welke volgorde je werkt, er is maar 1 regel die je moet volgen en dat is dan je lasagnebladen altijd tegen saus aan moeten zitten. Als je dat doet, komt alles in orde!

Dit is hoe ik het doe van onder naar boven:

Tomatensaus, lasagnebladen, tomatensaus, aubergine, tomatensaus, lasagnebladen, ricotta, spinazie, champignons, tomatensaus, lasagnebladen, tomatensaus, aubergine, tomatensaus, lasagnebladen, ricotta, spinazie, tomatensaus, lasagnebladen, tomatensaus, mozzarella.

Tip: Druk soms je lasagne eens aan, zo krijg je meer in je kom!

vegetarischelasagne5

Ik moet er ook bij zeggen dat die laagjes tomatensaus geen hele dikke lagen zijn, dat is echt dun uitgesmeerd.

En dan moet alles nog ongeveer 45 minuten tot een uur in een oven van 210 graden!
Prik er voor zeker te zijn eens in met een mes. Als je makkelijk door alle lagen heen gaat is je lasagne gaar.
Ik zet aan het einde altijd nog even de grill aan. Maar omdat mijn oven maar 1 stand heeft, namelijk apocalyptosche hitte, verbrandt alles binnen de milliseconde. Gelukkig eten wij wel graag een goed korstje (zolang het niet echt zwartgeblakerd is)!

vegetarischelasagne6
En ja, als hij uit de oven komt en hij is een beetje bruiner gebakken dan gehoopt, hebben we nog altijd die mooie blaadjes basilicum om dat een beetje te camoufleren!

vegetarischelasagne1

In de beschrijving lijkt het veel werk, maar eigenlijk is het dat helemaal niet! Je kan veel dingen tegelijkertijd doen en het zijn allemaal kleine stapjes.
Laat me zeker weten als je deze lasagne eens op het menu zet, het is zeker een aanrader.

Smakelijk!

Volg je me al op Bloglovin’ en Instagram?

Untitled-1

Dit vind je misschien ook leuk

4 reacties

  1. Als het over pasta en tomatensaus gaat, in eender welke combinatie met eender welke groentes en andere ingrediënten, dan mis ik al-tijd gehakt. Zo maakte ik vorige week ook vegetarische canneloni, met spinazie, ricotta, en tomatensaus, maar het gehaktgemis was te groot, volgende keer doe ik dus weer gewoon tomatengehaktsaus… sorry 🙁

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge