Postcrossing

postcrossing7

Sinds enkele weken heb ik een oude hobby weer opnieuw opgenomen. Namelijk Postcrossing!

Postcrossing is een website voor al die mensen die het missen om echte post in hun brievenbus te krijgen, buiten die irritante reclamefolders en stomme rekeningen…

Je kan je inschrijven op de Postcrossing-website om postkaartjes te verzenden naar en ontvangen van willekeurige mensen van over de hele wereld.

“Send a postcard and receive a postcard back from a random person in the world.”

postcrossing4

Hoe werkt het?

Het enige dat je moet doen is je inschrijven op de website en een adres aanvragen.

Als je dit adres aanvraagt krijg je bij dit adres ook een uniek postcard ID, deze code moet je op je kaartje schrijven.
De ontvanger kan dan zo je kaartje registreren op de website en wanneer dat is gebeurd, wordt jouw adres weer aan een andere willekeurige persoon vrijgegeven.

postcrossing1

Kaartjes verzenden en adressen aanvragen

In het begin kan je 6 kaartjes tegelijkertijd versturen. Maar hoe meer kaartjes je verzonden hebt, hoe meer adressen je kan aanvragen.

Het aantal kaartjes dat jij tegelijkertijd verstuurt is normaal ook ongeveer gelijk aan het aantal kaartjes dat onderweg is naar jou. Zolang jij blijft verzenden, blijf je ook kaartjes in je bus krijgen!

Zoals je ziet zijn er nu 7 kaartjes van mij onderweg naar hun ontvanger. Om jullie een idee te geven, ze zijn onderweg naar: China, Duitsland, Letland, Taiwan, Rusland, Canada en Amerika.

Als je dus aan je maximum zit, kan je even gaan kaartjes meer verzenden. Dan moet je dus wachten tot je kaartjes zijn aangekomen en de ontvanger ze heeft geregistreerd. Als dit gebeurd is, kan je weer een nieuw adres aanvragen.

postcrossing2

Je profiel aanmaken en voorkeuren aangeven

Het enige dat je dus eigenlijk hoeft te doen is een profiel aanmaken. Er wordt gevraagd dit in het Engels te doen omdat er verondersteld wordt dat iedereen Engels spreekt, of toch redelijk Engels. De kaartjes die je krijgt zullen dus ook bijna altijd in het Engels geschreven zijn! Je kan bij je leeftijd en woonplaats ook invullen welke talen je spreekt. Bij mij is dit alleen Nederlands en Engels.

Ik heb een redelijk standaard profiel. Ik vertel kort iets over mezelf, mijn leeftijd, waar en hoe ik woon en mijn interesses, …

En dan kan je vertellen waar je voorkeur van kaartjes naar uitgaat. Je mag niet zeggen dat je alleen dierenkaartjes wil. Je mag alleen je voorkeuren in je profiel zetten. Zo laat je iedereen toch vrij in wat hij/zij verstuurt!

Ik verander mijn voorkeuren regelmatig of haal ze eens door elkaar. Toen ik dierenkaartjes bovenaan staan had kreeg ik de hele tijd kaartjes met paarden op! Ik zie heel graag paarden, maar dat gaat na een tijd natuurlijk ook vervelen…

Ik vraag ook specifiek om de datum en hun woonplaats op het kaartje te schrijven, dit vind ik leuke extra info.
En ook heel belangrijk, ik vraag om iets persoonlijk te schrijven. Dit omdat je anders soms van die standaard kaartjes krijgt waar enkel “Happy Postcrossing” opstaat. En dat vind ik gewoon zo jammer!

postcrossing3

Verder kan je ook tussen alle verzonden postkaartjes kijken en je favorieten aangeven. Zo kan je anderen ook een idee geven van wat je leuk vindt!

postcrossing6
Dit is een deel van mijn kaartjes die ik nog kan versturen. Ik koop er altijd erg veel zodat ik altijd wel iets heb dat de andere leuk vindt. Ik koop meestal vintage uitziende kaartjes.

Wat kost het?

De inschrijving zelf kost je helemaal niets. Je kan je helemaal gratis inschrijven op de website van Postcrossing.

En verder heb je het een beetje zelf in de hand. Het hangt er helemaal van af hoeveel kaartjes je verstuurt. Want je betaalt natuurlijk telkens voor je postkaart en voor de zegel die erop moet! Bedenk ook dat je kaartjes naar het buitenland moeten, dus je hebt postzegels voor Europa of Wereldzegels nodig en deze zijn sowieso al prijziger.

Je hebt sowieso geen verplichtingen. Je kan 1 kaartje per maand versturen of elke keer tot op de limiet gaan van adressen die je kan aanvragen (zoals ik het doe). Ik weet niet precies hoeveel het me per maand kost. Maar ik koop gewoon telkens een velletje zegels voor binnen Europa en voor de Wereld (klinkt zo grappig) en daar kom ik nu al 2 maanden mee toe.

Hoe een kaartje kiezen?

Mijn kaartjes koop ik overal een beetje. Ik koop kaartjes van steden in een giftshop, ik koop er bij de Hema of bij een kaartjeswinkel, maar ik ben vooral grote fan van vintagekaartjes en deze bestel ik bij Vanclever. Op deze website heb ik een grote keuze ik kaartjes van België en leuke vintage uitziende kaartjes, ik bestel ze online, betaal via overschrijving en heb ze dan binnen de week in de bus. Echt een goeie service! Ze hebben trouwens nog andere leuke dingen buiten postkaarten!

Ik probeer altijd veel verschillende soorten kaarten in huis te hebben. Maar als je standaard dierenkaarten, kaarten van je land/stad/dorp of natuurkaarten in huis hebt, zit je bijna altijd goed. Bijna iedereen heeft een van deze soort postkaarten in zijn favorietenlijst staan!
Ik vind het toch wel belangrijk om rekening te houden met wat de persoon naar wie ik stuur leuk vindt. Ik krijg ook graag een kaartje uit mijn lijstje, het geeft aan dat die persoon wat extra aandacht besteedt aan het versturen van het kaartje en dat is altijd fijn!

postcrossing5

Kaartjes ontvangen

Ik heb sinds ik terug begonnen ben ongeveer 20 kaartjes gekregen. Soms krijg ik er 3 op 1 dag en soms een hele week niks. Ik loop elke dag weer vol verwachting naar de brievenbus en soms is het dan echt een teleurstelling als er niets inzit. Maar ik ben altijd zo gelukkig met een nieuw kaartje!
En echt elk kaartje maakt me gelukkig.
Maar het leukste vind ik om de verhalen te lezen die erop staan. Sommige mensen schrijven gewoon iets kort op, maar anderen schrijven echt iets heel persoonlijks en dat vind ik altijd erg mooi!  Ik koester elk kaartje en ben een mooie manier aan het bedenken om ze in huis op te hangen.

 

HAPPY POSTCROSSING!

 

Vind jij het ook zo leuk om echte post in de brievenbus te krijgen?

Volg je me al op Bloglovin’ en Instagram?

Untitled-1

Dit vind je misschien ook leuk

7 reacties

  1. Zo leuk! Ik heb me ook ingeschreven, maar moet nog op zoek naar leuke kaartjes en postzegels. Ik snailmail wel al een tijdje via Tante Jannie’s Postkamer, ook supertof om te doen 😀

    1. Dat heb ik ook een tijdje gedaan. Maar daar kroop toch meer tijd en energie in en ik was daar dan soms zo lang aan bezig dat ik echt veel pijn had. Dus was postcrossing een betere optie. En ik vind het internationale er ook wel heel leuk aan!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.