TRUE CRIME PODCAST AANRADERS

Wie mij persoonlijk kent weet waarschijnlijk dat ik een fascinatie heb voor True Crime. Het begon met de Netflix documentaire Making A Murderer en ondertussen luister ik dagelijks naar podcasts over het onderwerp. Sommigen gaan dit misschien heel luguber vinden en dan mag je deze blogpost gerust overslaan, maar ik vind het juist heel interessant om niet alleen te horen wat er gebeurd is, maar ook hoe de zaak werd aangepakt, misschien opgelost en hoe het eventuele proces verliep. Als je zelf nog op zoek bent naar goede True Crime tips, geef dan zeker een van de onderstaande podcasts een kans!

TRUE CRIME GARAGE

Deze podcast was mijn eerste deep dive into True Crime. Nic en The Captain zijn de hosts en bespreken elke aflevering een volledige zaak, grotere zaken worden opgesplitst in meerdere afleveringen. De twee hosts zijn beiden redelijk straight to the point en zullen niet makkelijk dingen verbloemen, uiten gewoon hun eigen mening over de daders en kunnen al eens in discussie gaan als ze het ergens oneens over zijn.

SMALL TOWN DICKS

De laatste toevoeging aan mijn lijst over de afgelopen maanden is Small Town Dicks. De podcast is gehost door Yeardley Smith en Zibby Allen die vergezeld worden door 2 detectives Dan en Dave (beide pseudoniemen). Ze vertellen over zaken die Dan en Dave behandeld hebben in Small Town, Amerika. Vaak komen ook anderen die aan de zaak meewerkten aan het woord, worden de 911 oproepen beluisterd en zijn er interviews met andere betrokkenen of geluidsfragmenten van een rechtszaak.

HOLLYWOOD & CRIME

Het eerste deel van deze podcast is The Black Dahlia Serial Killers (26 afleveringen), hier bespreken ze de bekende moord op Elizabeth Short, ook wel gekend als the Black Dahlia Murder en andere gelijkaardige moorden in die periode. De podcast is prachtig in elkaar gestoken en geëdit met voiceactors die allerlei momenten naspelen. Dit deel van de podcast heb ik bijna volledig beluisterd en ik wil even extra benadrukken dat de afleveringen vrij zwaar zijn om te beluisteren.

In deel 2 volgt Young Charlie (6 afleveringen), hier bespreken ze het leven van sekteleider Charles Manson.

SOMEONE KNOWS SOMETHING

Someone Knows Something is een prachtig gemaakte podcast door David Ridgen, een award winnende filmmaker en schrijver. Als je niet helemaal zeker weet of True Crime iets voor jou is, is deze een goede om eens te proberen.

Seizoen 1 onderzoekt de zaak van Adrien McNaughton, een vijfjarige jongen, die in juni 1972 verdween tijdens een visuitstapje. In seizoen 2 wordt de verdwijning van Sheryl Sheppard bekeken, zij verdween 2 dagen nadat haar vriend een huwelijksaanzoek deed op live tv op nieuwjaar 1998.
Seizoen 3 gaat over de dubbele moord op Charles Moore en Henry Dee uit 1964. In 2007 maakte David Ridgen al een documentaire over deze zaak waardoor ze opnieuw werd geopend en iemand veroordeeld werd voor de ontvoering en moord op de twee tieners.
In seizoen 4 onderzoekt Ridgen opnieuw een zaak waar hij al eerder een documentaire over maakte,namelijk die van Wayne Greavette die stierf nadat hij een bom ontving met de post.
Het laatste seizoen gaat over de verkrachting en moord van Kerrie Ann Brown uit 1986.

SERIAL

Deze podcast is een mix van de host, Sarah Koenig, die het verhaal vertelt, interviews en andere geluidsopnames.

Seizoen 1 bespreekt de moord op Hae Min Lee en de hoofdverdachte in deze zaak. Deze vond ik heel interessant om te luisteren en ik heb vele gesprekken met een vriend over deze zaak gevoerd.
In seizoen 2 wordt de zaak van Bowe Bergdahl besproken, een Amerikaanse soldaat die 5 jaar door de Taliban gevangen werd gehouden en later beschuldigd werd van desertie.
Seizoen 3 bespreekt verschillende zaken in het Justice Center Complex in Cleveland.

IN THE DARK

In seizoen 1 van deze podcast wordt de verdwijning van Jacob Wetterling onder de loep genomen. De elfjarige jongen verdween in 1989 en de zaak bleef 27 jaar onopgelost. De makers van de podcast waren al 9 maanden aan het werken aan hun onderzoek en er waren zelfs al enkele afleveringen opgenomen toen er plots iemand de moord bekende en het lichaam van de jongen gevonden werd.

De podcast legt de nadruk op hoe het onderzoek gevoerd werd en waar er fouten werden gemaakt. Madeleine Baran, de host van de In The Dark zei ooit in een interview: “With In The Dark, as opposed to other true crime podcasts such as Serial, we didn’t see ourselves as playing the role of detective in the case. We saw ourselves as investigating the investigation.”

In seizoen 2 wordt de zaak van Curtis Flowers, die beschuldigd werd van een schietpartij, bekeken. De man werd al meerdere keren aangeklaagd voor de moorden en al meerdere keren ter dood veroordeeld maar de veroordeling werd elke keer teruggedraaid waarop hij opnieuw aangeklaagd werd. In de podcast worden verschillende mensen geïnterviewd en worden de bewijzen en getuigenissen die in de rechtzaken naar voren kwamen onder de loep genomen.

Podcasts die uit seizoenen bestaan en dus een langer verhaal vertellen, moeten vaak langer wachten bij mij om geluisterd te worden. Ik vind het dan belangrijk om zo snel mogelijk het hele verhaal aandachtig te kunnen beluisteren. Een podcast zoals Smalltown Dicks en True Crime Garage luister ik makkelijker omdat ik gewoon een aflevering tijdens het koken kan luisteren en na 1 aflevering is het verhaal meestal verteld. Zoals je kan lezen heb ik dus een vrij lange wachtlijst, haha.

Dit zijn enkel mijn favorieten uit de True Crime categorie, mijn totale lijst is nog heel wat langer en er zitten ook podcasts in over andere onderwerpen! Zo is er bijvoorbeeld nog Swish and Flick (Harry Potter), Grown Up Kids (Disney), Heksen Dragen Sneakers en Tarot For The Wild Soul die ik heel leuk vind om te luisteren. Voor degenen die nog niet eerder een podcast beluisterden en niet goed weten hoe, ik gebruik de app Podcast Addict, maar je kan ook luisteren via Spotify of een andere app.

Luister jij graag podcasts? En welke zijn jouw favorieten?

xx. Isabelle

Dit vind je misschien ook leuk

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.