1 JAAR MET EEN CAPSULE WARDROBE

capsule wardrobe

Het is nu een jaar geleden dat ik het Capsule Wardrobe systeem ontdekte. Ik werd hiervoor geïnspireerd door Caroline van de minimalistische fashionblog Unfancy. Ze heeft echt een hele mooie website en een prachtige kledingstijl waar ik veel inspiratie uit haal. Vandaag vertel ik jullie nog even kort wat een Capsule juist is en wat het voor mij veranderd heeft het afgelopen jaar.

WAT IS EEN CAPSULE WARDROBE?

Het idee van een Capsule is heel simpel, je haalt al je kleding uit je kledingkast en selecteert hieruit de items die je wil gaan dragen voor het komende seizoen. De rest kan je voor de andere seizoenen opbergen of wanneer je ze niet meer gaat dragen wegdoen. Een Capsule is minimalistisch, Caroline houdt het op 37 stuks, maar dit is geen vast aantal dat je moet aanhouden. Zo had ik vorige zomer bijvoorbeeld 31 stuks in mijn Capsule en deze winter 34. Ik reken alleen mijn gewone kledingstukken en schoenen tot mijn Capsule. Basics zoals topjes die ik onder kledingstukken draag, sportkledij, loungewear, feestkledij, pyjama’s, handtassen en juwelen reken ik niet tot mijn Capsule.

De bedoeling is dus dat je aan het begin van elk seizoen je Capsule van het voorbije seizoen evalueert en die van het volgende seizoen samenstelt. Je kan voor een nieuwe Capsule aan het begin van het seizoen nieuwe stuks kopen, maar het is niet de bedoeling dat je in de loop van het seizoen nog nieuwe items toevoegt. In het begin hield ik me hier echt aan, ondertussen doe ik het allemaal wat losser. Ik heb mijn Capsule waar ik mijn outfits uit samenstel, maar als er iets is dat ik echt mis, of iets dat stuk is en vervangen moet worden, dan koop ik wel gewoon iets nieuws. MAAR ik heb een lijstje met items die ik graag in mijn Capsule wil en hier wijk ik niet echt van af. Ook is mijn regel dat wanneer ik niet 100% zeker ben over een kledingstuk, ik het ook niet koop. Gedaan dus met impuls aankopen!

capsule wardrobe

WAT HEEFT DE CAPSULE WARDROBE VOOR MIJ VERANDERD?

Mijn Capsule heeft mijn leven echt oprecht makkelijker gemaakt. Ik heb veel sneller een outfit gekozen en word niet meer ongelukkig of slechtgezind bij het zien van mijn kleding. Alles hangt op in een rekje en het ziet er gewoon een mooi geheel uit. Bijna alles kan makkelijk met elkaar gecombineerd worden, elk stuk past goed en is helemaal mijn stijl. Voor mij geldt hier echt less is more.

Ik heb veel geleerd in het afgelopen jaar, ik weet nu wat ik mooi vind en ook daadwerkelijk draag. Ik weet wat me goed staat en wat niet. Vroeger had ik het gevoel dat mijn kledingkast kleurrijker moest zijn, opvallender met meer prints. Maar ik werd altijd aangetrokken tot zwarte items, donkere kleuren, basic kledij. Ik dwong mezelf dan soms om dingen te kopen met meer kleur, maar deze droeg ik uiteindelijk amper, het is gewoon niet mijn ding. Als je mijn kledingrek nu dus ziet, is het misschien wel wat donker, maar ik ben blij met elk stuk dat er in hangt. Ik doe geen aankopen meer waar ik later spijt van heb en heb niets in Capsule zitten wat ik nooit draag.

ALLE BEGIN IS MOEILIJK

Toen ik mijn eerste Capsule samenstelde was dat niet anders. Ik koos verkeerde items uit. Dingen die ik wel leuk vond, maar die ik eigenlijk nog nooit had gedragen omdat ze mij niet stonden of omdat ze niet goed pasten. Ik had een idee van wat er in een kledingkast moet hangen en wou dit dus ook in mijn kleerkast. Maar het heeft echt geen zin om 3 rokjes en 4 paar hoge hakken toe te voegen als je deze (bijna) niet gaat dragen. Ik droeg dus heel vaak hetzelfde en er bleven heel wat items onaangeroerd in mijn kast hangen. Dit is helemaal iet erg, zo leerde ik juist heel goed wat ik wel en niet graag droeg. Je zou denken dat ik dat ervoor al wist, niet dus. Het bewijs? Alle miskopen die ik vroeger in mijn kast had…

Ook had ik de eerste keer niet goed rekening gehouden met het seizoen, ik woon nog steeds in België en het weer is hier nu eenmaal wisselvallig. Vorig weekend was ik aan het picknicken in het zonnetje bij 25 graden en dit weekend geven ze plots smeltende sneeuw. Toen ik mijn lente Capsule samenstelde was het maart en het was koud en nat en grijs weer. Maar ik zou mijn volgende Capsule pas in juni samenstellen. En dus was het plots lekker warm en had ik geen korte broek in mijn kledingrek. Wel rokjes, maar die droeg ik niet graag. Ik droeg dus steeds dezelfde kleedjes opnieuw of zat te zweten in mijn warme jeansbroek.

Capsule wardrobe

MIJN TIPS VOOR EEN CAPSULE WARDROBE

 • Maak heel je kledingkast leeg en pas ALLES. Bekijk elk kledingstuk kritisch en wees eerlijk, staat het me goed, zit het fijn, is het niet te klein of te groot, … Het makkelijkste is echt om alles wat niet 100% is weg te doen. Dat is op het moment zelf misschien moeilijk, maar ikzelf heb hier achteraf geen seconde spijt van gehad.
 • Zet voor jezelf enkele kernwoorden/stijlen op een rijtje die bij jouw kleding moeten horen. Enkele voorbeelden: casual/comfortabel/minimalistisch/kleurrijk/fris/makkelijk/basic/tijdloos/volwassen/…
 • Maak een moodboard of een bord op pinterest met outfits die jou aanspreken. Ga hier dan tussen vergelijken om te kijken wat deze met elkaar gemeen hebben. Zoek ook Capsule Wardrobes van anderen op, kijk welke stijl jou het meest aanspreekt en wat typische items zijn voor die stijl.
 • Kies de kleuren uit die je in je capsule wil. Neem twee basiskleuren (bij mij zwart en wit) en dan een drietal accentkleuren (bij mij donkerrood, groen en denim). Daar kan je nog prints aan toevoegen waarin die kleuren terugkomen, zo kan je steeds alles met elkaar combineren.
 • Maak een lijstje met items die jij graag in je kledingkast wil. Als je gaat shoppen, koop dan ook niets anders dan wat er op je lijstje staat. Wil je toch iets anders, stel jezelf dan de vraag of het bij de rest van je items past.
 • Ik hou van een meer minimalistische kledingstijl. De Parisian look vind ik bijvoorbeeld heel mooi! Ik heb dan ook geïnvesteerd in basics. Elk seizoen stel ik een budget op dat ik wil uitgeven aan kledij en probeer hier binnen te blijven, wat me over het algemeen goed lukt. Hierdoor geef ik minder uit aan kleding, maar draag wel alles wat ik koop.
 • Review aan het eind van het seizoen je capsule. Wat heb je niet gedragen en waarom? Is het de kleur, de pasvorm, …? Wat heb je wel veel gedragen en waarom neem je dit altijd uit je kast? Zijn er kledingstukken aan vervanging toe? Aan de hand hiervan kan je makkelijker het volgende seizoen samen stellen. Kijk hiervoor tussen de items die je al hebt, maar opzij hebt gezet omdat ze niet bij het voorbije seizoen pasten. Zijn er nog andere dingen die je graag in je Capsule wil? Koop deze dan nieuw aan, maak hier een lijstje voor en zorg dat je een budget hebt waar je binnen wil blijven.

Ik hoop dat ik jullie een beetje heb kunnen inspireren met dit artikel, volgende week laat ik mijn Capsule voor de lente zien!

xx. Isabelle

Dit vind je misschien ook leuk

5 reacties

  1. Gewoon aan beginnen. Reken er echt een dag voor om alles te doen. Zet een goeie playlist op en koop een pot Ben & Jerry’s als beloning 😉 (of een flesje wijn) (of beide kan ook haha) En echt alles in 1 keer doen, als je het maar half doet, is het gewoon een mega rommel als je wilt verderdoen en dat is zo demotiverend!

 1. Erg leuk dat jij dit al zo lang doet! Het experiment van mijn eerste capsule zit er bijna op en ik ben nu aan het beslissen of ik ermee doorga en zo ja, in welke vorm, met welke regels. Daarom lees ik nu alles wat los en vast zit over capsules. Ik denk net als jij dat je een capsule echt moet leren samenstellen, daarom ben ik ook begonnen met een grote capsule van 50 stuks. Ik vind je tips om specifieke kleuren kiezen een goede, maar ook lastig, omdat i erg van verschillende kleuren houd. Ik heb wel een grote voorkeur voor herfsttinten, dus dat combineert vaak wel fijn.
  Hermien – KouweKleren heeft laatst dit geschreven…Fair fashion verjaardag: mijn kledingkast wordt twee!My Profile

  1. Ik ben nu bezig aan mijn blogpost over mijn winter capsule. Deze komt normaal ergens volgende week online, dus hou mijn blog zeker in de gaten ;0 De afgelopen maanden is het voor mij wat moeilijk geweest met mijn kledij omdat ik veel aan het afvallen ben en niets meer paste, maar ik ook niet meteen een hele hoop nieuwe kleren wou gaan kopen. Mijn streefgewicht is namelijk nog lang niet bereikt (15kg kwijt, maar nog 10 te gaan). Nu was ik dan toch op een punt dat ik echt niet meer anders kon en heb ik toch wat nieuwe aankopen gedaan (wel met een budget). Ik heb het geluk dat ik niet zo een kleurrijk persoon ben met mijn kledij. Zwart, jeans, wit en donkerrood is wat altijd terrugkomt. Combineert inderdaad gemakkelijk, maar is dan ook weer snel saai. Ik denk dat jij best zorgt voor goede basics in effen kleuren die je overal bij kan dragen. Kies hiervoor een basispalet uit dat je echt mooi vindt! Bijvoorbeeld wit, jeans, groen, okergeel … daar kan je dan makkelijk een printje bij combineren 😉 probeer gewoon geen dingen meer te kopen waarvan je eigenlijk weet dat je het nergens bij kan dragen. Want dat zijn vaak de items die in je kast blijven hangen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.